Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

Milyen mosogatógépet szeretnél? 1. rész

2020. április 22. Klein Kinga

Te mit válaszolnál erre a kérdésre? Ebben a 2 részes cikkben segítek összeszedni az alap tudnivalókat, amellyel jó, ha tisztában vagytok vásárláskor. Olvasási idő: 3 perc

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel_1.jpg

Azt hinnénk, a mosogatógépet ma már mindenki jól ismeri és használja, mégis találkozom olyan ügyféllel, aki bár tudja, hogy létezik ez a gépfajta, halvány fogalma sincs, mit válaszoljon, ha felteszem a címben szereplő kérdést. Rengeteg oktatáson vettem már részt a témában és munkám során nincs olyan nap, hogy ne találkoznék egy-egy modellel. Milyen lényegeges szempontokat kell tehát  figyelembe vennünk új gép vásárlásakor? 

Beépíthetőség 

Beépíthetőség szerint megkülönböztetünk:

- szabadon álló

- pult alá építhető

- részlegesen beépíthető vagy látszó paneles, esetleg elöl vezérelt

- teljesen beépíthető vagy teljesen integrált mosogatógépeket.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a szabadon álló típus egyáltalán nem jó a beépítésre. Oda lehet állítani a beépített bútorsorba, de sem látványban, sem műszakilag nem megfelelő a beépítésre. Ezt azért emeltem így ki, mert elő szokott fordulni, hogy már megvásárolt géppel érkeznek ügyfelek a konyhatervezésre és, ha szabadon álló modelleket választottak nem értik, hogy mi a probléma. Mutatom képen.

Az első két képen teljesen beépíthető mosogatógépeket láttok a bútorsorba építve. Ez a típus mind mélységben, mind magasságban passzol a konyhabútorok széles körben használt szabvány méreteihez. Felette elfut a munkalap, alul a lábazati takarás és az elejére a szekrények ajtajával azonos panel szerelhető, így a teljesen integrálható modell láthatatlanul a bútorba simul. A vezérlőgombok az ajtó élében vannak elhelyezve. Ha olyan gépet szeretnél, ami kívülről egyáltalán nem látszik, ezt válaszd!

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel_2.jpg

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel_9.jpg

 

Ezzel majdnem teljesen azonos, mondhatnánk az előzőnek egy B változata a látszó paneles, melynek már a neve is jelzi a különbséget: a kezelőszervek itt egy kívülről is látható panelen helyezkednek el, de alatta szintén beborítható a bútorfrontokkal azonos anyaggal. A lábazat és a munkapult ugyanúgy takarják ezt a típust is. Van, aki azért szereti ezt jobban, mert úgy érzi, hogy könnyebben tudja kezelni, jobban látja, hogy hol tart a program. 

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel.jpg

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel_15.jpg

 

A szabadon álló fajta nem illeszthető tehát a beépített bútorba, mindig látszani fog a gép saját ajtaja és lábazata. Ezeknek az előnye, hogy általában olcsóbbak, mint beépíthető társaik, kivéve a különlegességükkel kiemelkedő design modelleket. Az ilyen típusú gépeket olyan konyhába lehet klasszul integrálni, amelyek stílusa a sokféleséget szereti: rusztikus, bohém, loft, eklektikus. 

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel_2_1.jpg

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel_4_1.jpg

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel_5.jpg

 

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel_4_2.jpg

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel_2_2.jpg

 

A pult alá építhető mosogatógépeket általában ritkábban használjuk. A beépítés lényegét tekintve a beépíthető és a szabadon álló típus között helyezkednek el. Magasságukat úgy tervezik, hogy a tetejüket levéve pont beférnek a munkapult alá és a lábazati részen is visszahúzzák, hogy a takarás elfusson előtte, viszont az ajtajára nem lehet borítást tenni, a gép saját ajtaja látszik, így azt bele kell tervezni az összképbe.

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel_3.jpg

konyhasziget_milyen_mosogatogepet_szeretnel_16.jpg

Fontos tulajdonságok még mosogatógép választáskor a méret, vagy másképpen kifejezve a terítékszám, az alacsony zajszint, a programok fajtája és száma, és az energiatakarékosság. Nem sorrendben, mert azt mindenkinek magának kell eldöntenie. Mindezekről a cikk második részében fogok írni.

 Képek forrása: Bauknecht, Bosch, Gaggenau, Miele, Neff, Pinterest

> Ha tetszett a cikk és csatlakozni szeretnél a blog Facebook oldalához, hogy naponta inspirálódj, itt megteheted.

> Ha szeretnél segítséget otthonod, konyhád berendezésében írj nekem a konyhabutortrend@gmail.com címre és mindent megbeszélünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr9815623998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentek

süti beállítások módosítása