Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

7 meggyőző érv, hogy miért érdemes lakberendezőt fogadni

2020. március 16. Klein Kinga

Munkám során nap, mint nap szembesülök azzal a ténnyel, hogy még mindig nagyon sokan nem értik a lakberendező szakma a lényegét. A térrendezéssel foglalkozó újságokban és honlapokon megjelenő, extravagáns enteriőröket ábrázoló képekből sokszor azt a következtetést vonják le, hogy ez igazából luxus és ez a szolgáltatás csak a tehetős ügyfelek számára elérhető. Azt gondolják, ez csak arról szól, hogy szép és nagyon drága bútorokkal, burkolatokkal,  dekorációs elemekkel kicsinosítunk egy lakást, amiért elkérünk egy rakás pénzt és kész.

videki_konyha_kleinkinga_foto_kalaszvivi_5_1.jpg

Valójában ez egyáltalán nincs így. 

Összegyűjtöttem néhány nyomós érvet, hogy miért jársz jobban egy lakberendezővel, mintha egyedül rendeznéd be a lakásod. 

1. Szakértelem 

Egyértelműnek tűnik, mégis sokszor elfelejtjük, mikor lakásfelújítás, bútorvásárlás előtt állunk, hogy van olyan ember, akinek ez a munkája, és mint ilyennek rengeteg tapasztalata és tudása van arról, hogy hogyan lehet a legoptimálisabban kialakítani a belső tereket. Az egyik alap feladat például a funkciók átgondolása, praktikus szempontok szerinti kialakítása. A konyhánál ilyen a technológiai sorrend, - erről már írtam itt -  ami persze nem szentírás, de a szakember pontosan tudja, mikor lehet eltérni tőle és mikor nem.

Múlt héten történt, hogy egy ügyfelem már csak a konyhabútor rendeléskor fordult hozzám, és addigra már olyan furcsa, szabálytalan alakú helyiséget alakíttatott ki a mesteremberekkel, egybe nyittatta a konyhát a kamrával, rossz helyre tetette a kiállásokat, hogy súlyos kompromisszumok árán lehetett csak kialakítani egy működő konyhabútor tervet. Több mindenről le kellett mondania, mert nem lehetett úgy megcsinálni a körülmények miatt, ahogy az ő fejében volt. Egy előzetes tervezéssel mindez megelőzhető lett volna. 

2. Anyagok kiválasztása

Hányszor kérdezted már magadtól, melyik jobb anyag: a festett MDF, vagy a bútorlap? Miből legyen a konyhai munkalap? Mi az a cementlap?  Honnan vásároljam a bútoraimat? És sorolhatnám. A tervezőnek ez is feladata, hogy jól ismerje a termékeket a piacon, tudja, mit-miből érdemes elkészíteni. Tanácsot adhat neked alternatív anyagokra és el tudja magyarázni, hogy milyen hátrányai lehetnek egy-egy technológiának. A konyhában például nem csak a maga bútor, de a burkolat vagy a mosogató anyaga is fontos. Lényeges kérdés a burkolás mikéntje, hogy honnan induljon, meddig tartson, mikor burkoljunk bútorkészítés előtt vagy után? Ezekben a kérdésekben is tudok segíteni.

3. Design, esztétika

Mint a bevezetőből is kiderül, köztudottan ez az egyik legnyilvánvalóbb feladata a lakberendezőnek, de egyben nagyon szubjektív is. A magam részéről igyekszem mindig elmondani, hogy szerintem mi lenne a szép az adott projektben, mi az, amivel egyénivé és sajátossá lehet varázsolni a helyiséget, mit mivel érdemes összerakni. Ez a téma nagy kedvencem, ha régebb óta olvasod a blogot, tudod ezt. Mindenkinek vannak azonban saját elképzelései a vágyott enteriőrről, ezért nem erőltetek semmit. Elmondom az érveimet, javaslataimat és te döntesz. Van, akinek ebben nincs is szüksége megerősítésre, de van olyan is, aki ebben a legtanácstalanabb. Mindenesetre ebben is lehet rám számítani. 

4. Költségek csökkentése

A lakberendezési tervekért természetesen fizetni kell, ez is egy szolgáltatás. Egy alapszintű és nem különösebben bonyolult konyhabútor megtervezése már a bútor árának, kb. 10%-ért elérhető, egy tanácsadás pedig már ennek akár a tizedéért is. Mégis végeredményben biztosan jobban jársz anyagilag, ha egy szakembert választasz segítőnek, aki rengeteg ötletet, információt, szakmai tudást ad át közvetlenül vagy közvetetten a tervben magában, amit te nem tudhatsz. Mindezzel temérdek időt, pénzt és bosszúságot spórolhatsz meg! Végül is minden pont, amit ebben a posztban írok anyagi előnyt is jelent számodra.

5. Időrend

A konyhatervező azt is megmondja, melyik munkafolyamat melyik után következik, és akkor nem jársz úgy, hogy készre csináltatod a konyhai kiállásokat a saját elképzelésid szerint és a konyhaterv elkészülte után újra kell egy nagy részét csináltatni, mert nem  a megfelelő helyen vannak. Pontosan tervezhetővé válik a folyamat. Hasonló problémakör a konyhai falburkolat kérdése is.

6. Műszaki feltételek

A konyhabútor különösen sok műszaki feltételnek kell, hogy megfeleljen. Tudod például, hogy merre és hogyan lehet kivezetni az elszívót? Eldöntötted már, hogy beépített, vagy szabadon álló hűtőt szeretnél? Hallottál már az indukciós főzőlapról? Meg tudod-e mondani, hogy melyiknek hova és milyen kiállásokat kell készíteni? Pedig ezekre a kérdésekre tudnod kell majd a választ, ha kérdez egy eladó vagy egy mesterember. Amikor konyhatervet készítek, ezeket a kérdéseket én általában együtt bogozom ki az ügyfeleimmel, így vezetem őket a megoldás felé, mert megadom azokat az információkat, amelyek mentén majd dönteni tudnak.

7. Független tervező

Sok lakberendező nem függ cégektől, üzletektől, ezért olyan javaslatokat tár eléd, amelyek a te érdekeidet szolgálják. Egy konyhabútor stúdióban meghatározott rend szerint, ottani technológiákkal és anyagokkal dolgoznak, csak ezeket fogják neked ajánlani.  Egy tervező viszont, szinte az egész piacról válogathat neked a szerint, hogy mivel lehet legtökéletesebben megvalósítani az elképzeléseidet. Csak rád összpontosít, a te igényeidet tartja szem előtt a közös munka során. 

Remélem egy kicsit közelebb hoztam számodra, hogy ez szakma mennyi mindennel tud támogatni téged egy lakásfelújítás vagy új lakás berendezése során. Bármilyen kérdésed van, írj a konyhabutortrend@gmal.com e-mail címre és megbeszéljük.

Fotó: Kalász Vivien -  Konyhasziget referencia 

Ha tetszett a cikk és csatlakozni szeretnél a blog Facebook oldalához, hogy naponta inspirálódj, itt megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr1515524104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentek

süti beállítások módosítása