Imádok sütni, de mostanában elég keveset vagyok otthon. A minap viszont a családom meglepett ezzel a finomsággal. Nem túl bonyolult, viszonylag olcsó és nagyon finom, szóval befotóztam és megosztom veletek. Reggelire imádom, de akár második fogásként is elmegy egy tartalmas leves után. Recept alább.
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
5 dkg porcukor
csipet só
25 dkg hideg vaj
6-8 evőkanál hideg víz
Tölteléknek:
1 üveg magozott meggy
2-3 evőkanál porcukor
1 teáskanál fahéj
2-3 teáskanál keserű kakaópor
Elkészítése:
Összegyúrjuk a tésztához valókat. Először a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, aztán a többit is hozzáadjuk és fél órára hűtőbe rakjuk. Ha letelt az idő a tészta kétharmadával kibélelünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát úgy, hogy egy kicsit túllógjon a forma peremén. Megszórjuk 1-2 evőkanál zsemlemorzsával, vagy dióval. A leszűrt, jól lecsöpögtetett meggyet elkeverjük a cukorral és a fűszerekkel és a tésztára halmozzuk. A maradék tésztából a tortaforma méretének megfelelő kört formázunk és letakarjuk a meggyet. Az alsó és felső tészta széleket összenyomogatjuk, a tetejét megszurkáljuk villával, megkenjük tojással (ez most elmaradt).
230 fokra előmelegített sütőben sütjük és 10 perc után mérsékeljük a lángot 180 fokra és kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Képek: Konyhasziget
Kommentek