Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

Kis konyhában nagyszerűen

2015. március 09. Klein Kinga

Kis konyha - nagy probléma? Nem, csak alapos térszervezés szükséges. Nézzük meg hogyan lehet az alapvető funkciókat beletenni egy kis alapterületű konyhába!

4080730_original.jpg

Jobbik eset, ha tér nyitott, tehát nincs falakkal határolva a konyha. Nagyvonalúbban lehet bánni a magas elemekkel, és betehetünk szabadon álló elszívót is, mely dísze lehet az egész helyiségnek. Így kovácsolhatunk előnyt a helyzetből. Persze ennek is vannak hátrányai; például a terjedő kajaszag vagy a maga konyha látványa. Az előbbi ellen ajánlatom egy jó teljesítményű elszívó, feltételezve, hogy van elég ablak a levegő utánpótlására. Ez annak megoldás, aki nem rémül meg egy kis ételszagtól, vagy mondjuk nem is igen szokott nagyokat főzni, mert teljesen megszüntetni a szagot nem lehet. A konyhabútor látványának "eltüntetése" sem ördöngös feladat, erre szánok majd egy egész bejegyzést. Most csak annyit, hogy "szobaszerűbb" elemeket, színeket, anyagokat kell használnunk. Ha a konyabútorunk egy térben a van a nappalival, vagy más egyéb helyiséggel, tehát van elég terünk, lehet fölfelé építkezni, több magas elemet betenni és a felsőszekrényeket meghosszabbítani egész a plafonig. Sok pakolóhelyet nyerhetünk így. A másik esetben, falakkal behatárolt kis helyiségben ezt nem igazán ajánlom, mert eléggé összenyomja a teret. Itt is lehetnek kivételek, mindig az adott helyzetben kell döntenünk, hogy mi a fontos a többféle igény közül. Ebben a helyzetben inkább a nyitott polcokat ajánlom és kevés felső bútort, inkább csak az alsó szekrényeket, esetleg kiszervezhetünk, ha van hely egy-egy tároló elemet másik helyiségbe, ahol nem zavar. Színekben elsősorban a fehéret és a világos árnyalatokat részesítsük előnyben, ezek tágítják a teret. A fényes felületek is ugyanígy hatnak és hátfalnak, a két bútorsor között a tükör is jó hatású. Gépekből léteznek kisebb méretűek. Főzőlapból 30 cm körüli szélességű, két vagy akár egy zónás, hűtő lehet pult alá tolható és mosogatótálca is van már akár 40 cm szélességű. Mosogatógép is létezik kis méretben, de csak akkor vegyünk, ha nagyon muszáj, mert nem tud olyan hatékony és energiatakarékos lenni, mint egy normál 60 cm széles modell. Mindenesetre a legfontosabb, hogy tisztázzuk magunkban mi a legfontosabb számunkra - látvány, praktikum, kényelem, energiahatékonyság, vagy más - és azt szem előtt tartva tervezzük meg a konyhabútort.

kis_konyhak_konyhasziget.jpg

kis_konyhak_konyhasziget.png

kis_konyhak_konyhasziget_10.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_11.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_12.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_13.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_14.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_15.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_16.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_17.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_18.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_19.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_2.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_20.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_3.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_5.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_6.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_7.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_8.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_9.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_23.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_24.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_21.jpg

kis_konyhak_konyhasziget_22.jpg

4053548_original.jpg

 Képek forrása: House&Garden, Apartment Therapy, Nicety

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr757253703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentek

süti beállítások módosítása