A jó öreg mikrohullámú sütő még mindig kihagyhatatlan mindennapi életünkből. Tapasztalatom szerint majdnem minden konyhatervezésnél igénylik az ügyfelek. Egy időben ugyan elterjedt, hogy használata káros az egészségre, de ezt még nem sikerült bizonyítani. A készülék, köszöni szépen jól van és a konyhastúdiók, gépes webshopok rendszeresen adnak el belőle. De vajon melyik fajtáját érdemes választani: a beépített vagy a szabadon álló verziót? Összegyűjtöttem az érveket mellettük és ellenük.
Először is nézzük meg, mi a különbség a beépített illetve szabadon álló típusok között konyhatervezési szempontból.
A külön álló változatot szerintem mindenki ismeri. Méretben és stílusban is nagyon sokfélét lehet vásárolni. Kell neki egy hokedli, vagy hely a pulton, egy konnektor és kész, lehet használni. Egy ilyen modell látható a fenti, kiemelt képen. Nagy mélységi mérete miatt ezt a fajtát általában nem könnyű elhelyezni a bútorban, főleg a felső szekrényekben, de erre is vannak azért bevált módszerek.
A beépített változat viszont teljesen belesimul a bútorba úgy, hogy az ajtaja egy síkban van a többi ajtóval pontosan úgy, mint egy beépíthető sütő esetében. Egy ilyen példa szerepel a fenti képen. A legfontosabb, amire figyelni kell a beépítés szempontjából itt, hogy kétféle mélységi méret van, az egyiket be lehet tervezni felső szekrényekbe is, a másikat csak nagyobb mélységű torony elembe, vagy alsó szekrénybe is szokták. Ez utóbbi elhelyezés nálunk ritkább, az Egyesült Államokban gyakoribb, amint majd a képeken is láthatjátok.
Szabadon álló mikró hátrányai
- tervezési szempontból problematikus, főleg kis konyhában - nehezen lehet megtalálni a helyét
- felső szekrénybe túl nagy, ormótlan, a mélysége miatt rendszeresen kilóg az ajtók síkjából, ezért nyitott elembe szoktuk beletenni
- a pulton elfoglalja a munkavégzéshez szükséges helyet; jól át kell gondolni, hogy hova tesszük!
- modern, minimál stílusba nem igazán illik, jobban megtalálja a helyét egy vidéki-rusztikus, bohém, vagy eklektikus megjelenésű helyiségben
Szabadon álló mikró előnyei
- a legnagyobb előnyük vitán felül az, hogy ezek között találjuk a legolcsóbb gépeket
- ha van elegendő helyünk, kompromisszumok nélkül választhatunk modellt, nem kell a méretre figyelnünk; lehet nagyobb űrtartalmú, grillezős vagy egyéb plusz funkciókkal - Pl. Crisp - rendelkező készülék
- könnyen kicserélhető, ha végleg elromlik, nem kell hozzá szerelő
Beépített mikró (viszonylagos) hátrányai
- magas ár
- szakember kell a beépítéshez - leginkább akkor érdemes ilyet vásárolni, amikor az egész konyhát újonnan terveztetjük
- különböző mélységi méretű készülékek elhelyezése - ehhez tervező, vagy szakeladó segítsége szükséges
- konnektor megfelelő helyéhez is kell némi jártasság a típusok terén (melyiknek hova érdemes)
Beépített mikró előnyei
- elegánsabb, szebb, modernebb megjelenés
- egy kompakt, modern konyhabútorba csak ilyet javasolok; elmondhatatlanul egységesebb lesz tőle az egész helyiség stílusa, sokat dob rajta
- szakember egyszerűen, ügyesen beépíti
- az alapvetően balra nyíló modellek között a beépítettek között van jobbra nyíló gép is
- ha konyhastúdióban rendeljük, még az elektromos kiállás helyét is megadják pontosan - én legalábbis biztosan :)
Most következzen még néhány illusztráció mindkét fajtára. Amennyiben bármi kérdésetek lenne ezzel a témával kapcsolatban, akár kommentben, akár a Facebook-on írjatok bátran!
Ha tetszett a cikk és csatlakozni szeretnél a Konyhasziget blog Facebook oldalához, itt megteheted.
Bosch-Neff bemutatóterem, Budapest - Konyhasziget fotó
Konyhasziget fotó
Képek forrása: Pinterest, Bosch, Miele, Konyhasziget fotó, Gorenje
Kommentek