Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

Ti kérdeztétek - Mire figyeljek, ha kis pénzből szeretnék szép konyhát?

2017. július 23. Klein Kinga

Új sorozatot indítottam nemrég, melyben a ti kérdéseitekre válaszolok egy-egy blogbejegyzésben. A kérdéseket folyamatosan várom a Facebookon vagy a konyhabutortrend@gmail.com e-mail címre. 

László kérdése: Jók ezek a belsőépítészeti megoldások, de olyan blog is kellene, ahol kis pénzből szép dolgokat lehet megvalósítani, mert ha ránézek ezek nagyon drága megoldásnak tűnnek. 

Általában azért mutatok be minőségi bútorokkal berendezett, jól megkomponált enteriőröket, mert ezekből számtalan hasznos és látványos ötletet nyerhetünk kis költségvetésű lakásunk, konyhánk elkészítéséhez is, de íme a konkrét tanácsaim annak, aki olcsó, de ízléses konyhát szeretne.

konyhasziget_olcso_konyhabutor.jpg

1. IDŐ

Lehet, hogy meglep, de ez az egyik alapvető költségcsökkentő tényező. Kezdd el időben összeszedni az ötleteidet, kívánságaidat és ne siettesd azt a folyamatot sem, amíg elkészül majd az új bútorod! Nap mint nap látom, hogy mennyi kényszerdöntés és ebből fakadó többletköltség születik abból, hogy nincs idő gondolkodni, tervezni, megkeresni a megfelelő anyagot, gyártót. Kapkodva is lehet döntést hozni, de akkor a konyhabútorod nem lesz egyszerre használható is, mutatós és pénztárcabarát is. A mai kínálatdömpingben idő kell hozzá, míg kikristályosodik benned, hogy mit is szeretnél.

konyhasziget_olcso_konyhabutor_2.jpg

2. ÖTLETEK GYŰJTÉSE

Mindenképpen ülj le és gondold át, hogy mit szeretnél! Erről már írtam részletesen, hogy hogyan. Röviden most annyit, hogy tisztázd a gondolataidat arról, hogy milyen hangulatot, stílust, bútort is szeretnél. Tervezgess, méregess, keress képeket, amelyeken olyan elemek vannak, amilyet szeretnél. Határozz meg magadnak egy fontossági sorrendet, amelynek jelen esetben az élén a kedvező ár fog állni. Vagy nem? Mennyire fontos neked, hogy alacsony legyen az ár? Mit áldozol be érte és mi az, amit semmiképpen? Ha ezekre a kérdésekre tudsz válaszolni, akkor sokkal könnyebben megy majd a következő pont is:

3. KONYHATERVEZÉS

Ha fontos neked ez a projekt, azt javaslom, hogy mindenképpen keress meg egy hivatásos konyhatervezőt, vagy lakberendezőt, aki szakszerűen tud segíteni neked ebben. Érdemes elmondani neki a szempontjaidat, a már letisztázott fontossági sorrendet, sőt ha megosztod vele, hogy mennyi pénzt szánsz a bútorra, elkerültök egy csomó félreértést és pluszmunkát is, amit ő is értékelni fog. Ezek után hallgasd meg a véleményét, nézd meg azt az elrendezési  és anyaghasználati javaslatot, amit ajánl és a döntésed ennek ismeretében hozd meg. Ne felejtsd el, hogy rengeteg tapasztalat és tudás halmozódik fel egy-egy jó szakember fejében, amit készséggel megoszt veled, ha felkéred rá! Ez megéri a ráfordított tervezési díjat is, amelyet általában független lakberendezők kérnek és egy konyha esetében még 5%-a sincsen a bútor értékének. A konyhastúdiókban pedig mindez ingyenes - de lehet, hogy csak beépítették az árba - és ott is jól képzett, rutinos tervezők ülnek, de ők az adott cég alkalmazásában állnak, tehát csak azt fogják ajánlani neked, amit ott meg tudnak, akarnak csinálni. Mindenesetre egy hozzáértő által készített konyhaterv megspórol neked egy csomó időt, pénzt és fáradságot is.

konyhasziget_olcso_konyhabutor_3.jpg

 

4. OLCSÓ ANYAGOK, EGYSZERŰ MEGOLDÁSOK

Amikor kézbe kapsz egy árajánlatot, előfordul, hogy az előzetes megbeszélések ellenére túl drága lesz a konyhabútor ára. Ilyenkor a következő megoldásokat szoktam javasolni: 

- Az elérhető legolcsóbb anyagokat választjuk az összeállításhoz, és minden olyan megoldást, ami nem széria, vagyis nem a programozott gyári megoldás újragondoljuk, hogy tényleg szükséges-e. Ha gyári elemekről van szó ez akár 30-40% felár is lehet elemenként. Ilyenek szoktak lenni például az egyedi méretű vagy színű elemek.

- Átgondolásra érdemes még, a belső vasalatok kérdése: Minden sarokba kell-e kiforduló kosár, nem elég az egyikbe, ha kettő van? Optimalizáljuk a fiókok számát! A fiókok valóban sokkal praktikusabbak, és ergonomikusabbak, mint a nyíló ajtós elemek, de többe is kerülnek.

- Felső szekrényeknél az oldalra nyílós megoldás mindig kevesebb kiadással jár, mint a különböző látványos felnyíló elemek. Ráadásul mostanában újra trendi az oldalra nyíló elem. A skandináv konyhákban szinte nem is lehet mást látni. Vagy alkalmazhatunk nyitott polcokat, elemeket, ha egyezik az elképzeléseddel.

konyhasziget_olcso_konyhabutor_4.jpg

- Kerülni kell a szigetes, félszigetes megoldásokat is, ha lehet, ezek több anyagot igényelnek, mivel körben minden oldalukon láthatóak.

Végül a teljesség igénye nélkül néhány anyag, amelyek a legkedvezőbb árfekvésűek és megfelelnek a konyhai használat feltételeinek.

- Az ajtófrontok legolcsóbb anyaga általában a laminált bútorlap, amelyek ma már számtalan féle színben és felületi kiképzéssel kaphatóak. Vannak egyszínűek, fahatásúak és különböző fém vagy kő mintázatot utánzóak is. Ez az anyag egy táblásított faforgácslap, melyet két oldalról is laminálnak, műgyantával átitatott papírral borítanak be és az ajtókat ebből vágják ki. Ebből következően az élét külön le kell zárni, itt arra figyelj, hogy a többféle lehetőség közül  a jobb minőségű, úgynevezett ABS élzárást használják az ajtólapokhoz. 

- Laminált vagy dekor munkalap, mely anyagában hasonlít a bútorlapra, de más méretekben és más élzárással kapható. Itt az elülső élet általában gyárilag lezárják, posztformingolják, hogy szebb és a vízzel szemben ellenálóbb legyen. Ebből az anyagból is rengeteg féle mintázat kapható. 

konyhasziget_olcso_konyhabutor_5.jpg

 - A mostanában oly divatos fogantyú nélküli, vagy rejtett fogantyús modellek is mind magasabb árfekvésűek, mert a plusz munkafolyamat ára, amivel az ajtólapba kell belemarni a fogantyút és maga a fogantyú ára is emeli a végösszeget. Célszerűbb tehát ebben az esetben úgynevezett rászerelt fogót választani. 

Végül fontosnak tartom elmondani,  hogy a kedvező ár, sok esetben alacsonyabb minőséget takar. Ez nem azt jelenti, hogy az olcsóbb bútor nem felelne meg a konyhai használat feltételeinek - legalábbis ez remélem mindenütt így van -, hanem azt, hogy nem tart majd olyan sokáig, és esetleg nem annyira dekoratív, mint egy magasabb minőségű anyagokból készített konyhabútor. Ezzel tisztában kell lenned, ha a kedvezőbb árat választod.

konyhasziget_olcso_konyhabutor_6.jpg

Képek forrása: Arrex, One Kings Lane, Home My Design, Pinterest, Mobilan konyhabútor

Ha tetszett a cikk és csatlakozni szeretnél a blog Facebook oldalához, itt megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr6712662665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentek

süti beállítások módosítása