Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

Ti kérdeztétek - Csempe nélküli festett fal a konyhába?

2017. június 04. Klein Kinga

Új sorozatot indítok, melyben a ti kérdéseitekre válaszolok egy-egy blogbejegyzésben. A kérdéseket folyamatosan várom a Facebook-on vagy a konyhabutortrend@gmail.com e-mail címre. 

Boglárka kérdése: Konyhába mennyire jó ötlet a csempe nélküli festett fal? Plexit lehet e a falra vagy vetemedik? (meleg, nedvesség)

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak.jpg

Válaszom: Nem javaslom jó szívvel az egyszerű festett falat. A konyhai hátfal rengeteg szennyeződésnek van kitéve nap, mint nap, ráadásul írod, hogy sokat vagy a konyhában. Bár léteznek mosható falfestékek, azért azok nem a konyhai igénybevételre vannak kitalálva. Ha most tudnánk beszélgetni, megkérdezném még, hogy miért szeretnéd, mi tetszik benne, és olyasmit javasolnék, amivel hasonló hatást tudok elérni. 

Plexi falburkolatról nem hallottam, de úgy gondolom, nem véletlen, mert nem praktikus. A hőhatásnak kitett területeken, mint például a főzőlap mögött nem hiszem, hogy lehet használni. Ezen kívül meglátszanak rajta a karcolásnyomok, tehát tisztítani sem lehet jól. Egyébként pedig minek a plexi, ha van üveg?! Az üveg egy hagyományosan bejáratott, jól funkcionáló anyag, mint falborítás a két szekrénysor között. 

Az üveg előnyei: 

- Szép, fényes felület.

- Átlátszó és festett változatban is elérhető.

- Erős, kemény anyag. Edzett változatban a gáz főzőlap mögé is teheted.

- Jól tisztítható.

- Az átlátszó üveg mögött meghagyhatod a helyiség eredeti falszínét, vagy tapétát is, ha ezt szeretnéd. A plexiből legalábbis erre következtetek.

Megoldandó problémák vele kapcsolatban:

- Hogyan rögzítsük?

Lehet sínbe tenni alul és fölül, vagy szép formatervezett fejű csavarokkal a falra fúrni. A festett üveget - pl. Lacobel üveg - ragasztani is lehet, ez a legolcsóbb megoldás. Leggyakrabban ezt a rögzítési módot alkalmazom mindennapi munkám során.

- Az edzett üveg jóval drágább, mint a nem edzett, ezért gyakran felmerül, hogy csak a főzőlap mögé teszünk üveget, a többi részre valamilyen más anyagot. Például a munkalap anyagát visszük föl a falra, hogy ne vigyünk eggyel többféle színt, vagy anyagot az enteriőrbe. Szobaszerűbb marad a helyiség hangulata, ha csak 20-30 cm magasan viszed a falra.

Még egy megoldást tudok javasolni: Ha mindenhol a munkalap anyagával borítod a falat. A legjobban strapabíró anyagok erre a célra a kvarckő,  a kerámia vagy a greslap is. Bár mind a három magasabb árfekvés, megérik a pénzüket. Esztétikus és praktikus felületek. Ha nem szeretnél fúgát látni, már jó ideje kaphatóak olyan nagyméretű greslapok is, melyeket egyben, mondjuk, egy 60 cm magas csíkban föltehetsz a falra. Az első képen például ezt láthatod.

Talán a táblafesték is egy megoldás, láthatsz ilyet a képek között, de a főzőlap és a mosogató mögé ott is valami mást javasolnék. Persze ez is attól függ, ki mennyire érzékeny a kisebb hibákra, foltokra, amelyek a hosszabb használat során keletkeznek. És a stílus is meghatároz sok mindent. Egy bohém, nyitott polcos konyhában biztos nem zavaró.

Ha tesztik blog, csatlakozz a  Konyhasziget Facebook odalához!

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_3.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_10.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_11.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_12.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_13.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_14.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_15.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_16.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_17.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_2.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_4.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_6.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_7.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_8.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_9.jpg

konyhasziget_konyhai_uveg_hatfalak_5.jpg

Képek forrása: hgtv.com, apartment therapy, glasconcept, pinterest, alltihemmet, cosedicasa

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr4812563067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentek

süti beállítások módosítása