Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

Milyen beépíthető páraelszívót válasszunk?

2016. június 15. Klein Kinga

Manapság a szabadon álló páraelszívókon kívül egyre több és innovatívabb készülék áll rendelkezésünkre, hogy beépítsük a konyhabútorba valamilyen módon. Létezik pultba, mennyezetbe és kürtőbe vagy felső szekrénybe építhető elszívó is. Most főleg ez utóbbiakról lesz szó.

beepitheto_elszivok_konyhsziget_falmec_gruppo_incasso.jpg

A legegyszerűbbek és legolcsóbbak az úgynevezett aláépíthető modellek. Beépítés szempontjából ezek nem is igazán tartoznak ide, hiszen a készüléket a felső szekrény alá szerelik be és csak a az elvezetés történik a szekrényen keresztül. Igazából nincs jelentős teljesítményük, a semminél talán jobbak, de ne várjunk sokat ezektől a gépektől. Előnyük igazából az alacsony árban kimerül.

beepitheto_elszivok_konyhsziget_elica.jpg

 

A következő csoport a teleszkópos szagelszívók, melyeknél a gép egy része már be van építve a fölötte lévő korpuszba, használatkor ki kell húzni azt, így helyet spórolhatunk. Általánosságban nézve már nagyobb hatékonysággal rendelkeznek, mint az aláépíthetők, de ez márka és modellfüggő. Kisebb helyiségekbe ajánlom ez a típust, ahol kevesebb a légköbméter. Pl. panelkonyhák.

beepitheto_elszivok_konyhsziget_miele_da3360_2.jpg

beepitheto_elszivok_konyhsziget_cata-campanas-integrables-tf-2003-gsd-02017601-584.png

A legmodernebb beépíthető elszívók már teljesen "eltűnnek" a felső szekrényben. Ez azt jelenti, hogy normál szemmagasságból nézve nem látjuk, csak, ha kicsit alánézünk a szekrénynek. Ebben a szegmensben rendkívül sokféle, köztük igen hatékony és erős készülékek is vannak már. Annak ajánlom, aki nem szereti látni a gépeket, vagy nem szeretné megtörni a felső szekrények vonalát látványban, de egyben szeretne egy jó minőségű, jól működtethető szagelszívót. Ilyen például a Falmec Gruppo Incasso-ja, mely szabvány szerint 670 m3/h légszállítással rendelkezik, mérete szerint jól beépíthető a konyha felső szekrényébe és a 2x1,2 W LED világítással a B energiaosztályba tartozik.

beepitheto_elszivok_konyhsziget_falmec_gruppo_incasso_1.jpg

 

A kürtőbe építhető modellek gépészet szempontjából nem különböznek a szekrénybe építhetőektől, arra azonban vigyáznunk kell, milyen méretű helyre szeretnénk szerelni azokat. Előbbiek ugyanis nagyobb méretekkel rendelkeznek, mint a legtöbb gyári konyhai felső szekrény méret. Elsősorban a mélységi méretre kell figyelnünk, nehogy csak szereléskor derüljön ki, hogy nem fér be a készülék a bútorba.

beepitheto_elszivok_konyhasziget_3.jpg

 

Gyűjtöttem néhány jó példát a beépített elszívókra. Főleg kürtőset és "láthatatlan" beépítési módot lehet látni. Ez utóbbinál, ha minden igaz, észre sem fogjátok venni elsőre, hogy hol van. Viszont jó játék megkeresni!

Köszönöm Ötvös Csaba, a Multikomplex Kft. szakemberének a cikk megírásához nyújtott segítségét.

0beepitheto_elszivok_konyhasziget_home-jackson-carney-logan-burke-architects-1050x701.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget.jpeg

beepitheto_elszivok_konyhasziget.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_1.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_2.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_2_1.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_3_1.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_4.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_5.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_6.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_7.jpg

 

beepitheto_elszivok_konyhasziget_10.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_11.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_4_1.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_5_1.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_6_1.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_7_1.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_8.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_9.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_te-hihi-strachan-group-architects.jpg

beepitheto_elszivok_konyhasziget_12.jpg

Képek forrása: Pinterest, Home Adore, Falmec, Multikomplex, Miele, Elica

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr448811626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2016.06.17. 04:27:14

Állandó problémám, hogy a legtöbb páraelszívó egy háziasszony szintjén túl sok levegőt szív ki, túl sok áramot zabálva és túl hangosan.

Persze az is gáz, hogy sok boltban az embert hülyének nézik, hogy nekem elég egy halk, csendesen duruzsoló gépezet, nem kell HACCP konyhába való készülék.

Phteven 2016.06.17. 07:59:36

Én építettem a padlásra egy tisztességes elszívót. Teljesen láthatatlan, és ha akarom, a tükörtojást kiveszi a serpenyőből. A jobb páraelszívókkal az a bajom, hogy néha egy mosogatógép árát elkérik érte, és csodára akkor sem lehet számítani. Vagy szív rendesen, vagy halk.

McCoy02 2016.06.17. 08:52:42

Asztalosként tudom, hogy a páraelszívó választása sarkalatos kérdés. Sok ember belesik abba a hibába, megveszik 2 motoros 600-800-1000 m3/h elszívót, felnyomják maximális teljesítményre, hangosan zúg és még se szív. Ennek az az oka, hogy hiába szívná ki egy 80 m2 lakás teljes levegőjét 20 perc alatt, ha nincs olyan hely ahol be is kerülne a lakásba ez a levegőmennyiség. Azért már sokan ki tudták cserélni régi nyílászáróikat új hőszigeteltre, (a régiek nem voltak ennyire passzosak) amiknek már nulla a légáteresztésük, szóval ha nem kerül be valahova a lakásba egy szellőztető nyílás, akkor vehetünk akár mekkora légszállítású páraelszívót akkor se fog rendesen teljesíteni. És ennek egyenes következménye az hogy nyáron megtörténik a nyílászáró csere, ősszel mikor elkezdődik a fűtésszezon dől a kandallóból a füst, mert csak az az egyetlen hely ahol pótlódni tud a kiszívott levegő. Ennél már csak az a rosszabb ha esetleg van egy régi típusú gázkazán és annak a kéményén keresztül jön vissza a levegő a szénmonoxiddal együtt. Ezt meg talán nem kell részleteznem hogy miért veszélyes, van bőven róla szó a híradóban.
Üdv:
IMI.

Piszkos Freud 2016.06.17. 09:32:52

Az aláépíthetők nem érnek semmit, ha csak keringetik a levegőt egy szűrőn keresztül.

Minden más esetben fontos, hogy a konyhából kifújt levegőnek utánpótlást kell biztosítani. Ha minden ajtó ablak szellőző zárva, és levegő nem tud bemenni, akkor a ventilátor csak erőlködik.

A ventilátor akkor csendes, ha lassan forog (persze számít a kialakítás és a motor is). Nagy légmozgáshoz pedig lassú forgás esetén nagy felület, tehát nagy ventilátor kell.

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2016.06.19. 13:46:10

@McCoy02: Igen, ez egy nagyon fontos kérdés. Mindig kell, hogy utánpótlása legyen a levegőnek, mert ha nincs, nem tud működni a dolog, akármilyen erős a motor. Ez fizika.
Kösz, hogy megemlítetted.
Azt hiszem sokat kell még írnom erről, más lényeges szempontokat is megemlítve.

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2016.06.19. 13:50:51

@Piszkos Freud: Általában a legtöbb páraelszívót kétféleképpen lehet használni: keringetősen, és kivezetős módon is. Tehát az az aláépíthető elszívókat is!

Kommentek

süti beállítások módosítása