Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

Bútorok varázslatos rengetege - Beszámoló a milánói nemzetközi bútorvásárról

2016. május 06. Klein Kinga

Péntek hajnalban indultunk és hétfőn hajnalban késéssel landoltunk Milánóból érkezve Ferihegyen. 3 őrült-csodás nap a milánói bútorvásáron. Régóta vártam erre a pillanatra, hogy végre saját szememmel láthassam a bútorgyártók éves nagy seregszemléjét, ahova most a THDESIGN jóvoltából először sikerült eljutnom. A hab a tortán, hogy minden második évben, azaz idén is külön szakkiállítást szentelnek a konyhabútoroknak - ez volt az EUROCUCINA 2016 (eurokucsína).

img_7389.JPG

Ilyenkor persze az egész város, sőt még a környező kisebb települések is a vásár lázában égnek. Elképzelhetetlen mennyiségű ember áramlik napról napra a kiállításra és a városban is számtalan program áll a bútordesign és a művészetek szerelmeseinek rendelkezésére. A város mindezt, nem csak békésen tűri, de nagy odafigyeléssel és törődéssel fordul a látogatók felé. Érezhető a hagyományos olasz vendégszeretet, szembeötlő, hogy a design és a formatervezés milyen nagy jelentőséggel bír az életükben, és tudják, hogy ebből nem csekély üzleti haszna is származik a városnak és Olaszországnak. Bárhogy is áll ez az ország most gazdaságilag, azért ezek korszerű gondolatok.

Bár sokféle minőségi színvonal volt jelen az eseményen engem a legmagasabb szint érdekelt: a zászlóshajók, vagyis azok a cégek, amelyek elöl haladnak az innovációban, eladásban, trendben. Itt találhatóak az újdonságok, a soha-nem-látott megoldások, a finom részletek. Őket követi mindenki, aki  fősodorba szeretne kerülni, vagy itt maradni. 

Milyen trendeket látok tehát körvonalazódni, egyszerűbb megfogalmazásban, mi a divat ma a lakberendezésben?

A divat, mint mindig, többféle irányzatból áll. Általánosságban beszélve a bútorokról folytatódik a retró vonal újragondolása, ami az eredetinél kifinomultabb, arisztokratikusabb formavilágot jelent. Látható sok-sok kőfelület: valódi márvány, vagy márvány hatású kerámia felületek, de geometrikus mintázatok, op art típusú felületek is. A kanapéknál, ágyaknál, de még a nem kárpitozott ágyaknál is ez gömbölydedebb formákat, íveket, hajlatokat jelent. Mindenhol jelen van a bársony, mint bútorkárpit ami az előbb említett íves formákon lélegzetelállítóan gyönyörűen hat. Ezzel együtt kedvelt a kétféle stílusú anyagból készülő kárpitozás: mondjuk egy fotel háta egyfajta bőrből, a belső része pedig harmonikusan hozzá illeszkedő szövettel bevonva. Sok-sok párna a kanapékon és az ágyakon, fő a kényelem! A másik stílus, ami egyre inkább teret nyer a mainstream-ben is, az a skandináv forma- és anyagvilág. Ennek van egy közös halmaza a retróval, de önmagában is hódít. Jellemzői a rengeteg fa, székek hajlított fából, fém lábak, kicsit ipari hangulatban, lámpák ebben a szellemben, steppelt kárpitozás, áttört széktámlák. A harmadik trendvonal, ami jól érzékelhető, az a klasszikus hatás a modern stílusban. Számtalan klasszikus irányvonalhoz köthető forma, anyag és részletmegoldás tetten érhető az összességében modern hatású bútorokon. Ez a konyhabútoroknál is egyértelműen tapasztalható jó pár éve már. Itt is jellemző a nemes, luxus hatású anyagok használata. Például a réz, vagy rézszín a króm helyett, székek lábának alsó részén borításként, lámpák szerkezetében, kárpitosbútorok kiegészítőjeként és a fogantyúk felületén. Láttam textilborítású szekrényajtókat, márvány és onyx, vagy más exkluzív kivitelű asztallapokat  is. Textileknél a divatszínek a bézs szürkésebb és pasztell árnyalatai; a rózsaszín és mályva sötétebb és világosabb tónusai egyaránt, erős narancs és napsárga, ezenkívül dzsungelminta minden benne szereplő egzotikus állattal valamint az  op-art, vagyis a geometrikus minták sokasága. Az egész egyveleg egy kicsit engem a 70-es évekbeli posztmodern mesebeli stílusára emlékeztet. A konyhákról természetesen külön posztban fogok szólni, de itt is érvényes mindaz, amit elmondtam.

Sűrű, fárasztó és élményekkel teli három nap volt, melybe belefért egy kis városnézés is Bergamo-ban, de ha lehetne, holnap indulnék újra.  Ezerarcú a formatervezésnek és a bútoroknak ez a mesebeli világa. Egy rengeteg nagy erdő, melyben mindig történik valami varázslat.

img_7250.JPG

img_7256.JPG

img_7258.JPG

img_7271.JPG

img_7278.JPG

img_7326.JPG

img_7328.JPG

img_7380.JPG

img_7381.JPG

img_7382.JPG

img_7321.JPG

img_7517.JPG

 

img_7570.JPG

img_7579.JPG

img_7585.JPG

img_7602.JPG

img_7614.JPG

img_7625.JPG

img_7491.JPG

img_7629.JPG

img_7647.JPG

img_7655.JPG

 

img_7659.JPG

img_7494.JPG

img_7671.JPG

img_7672.JPG

img_7680.JPG

img_7683.JPG

 

 

img_7792.JPG

img_7795.JPG

img_7863.JPG

img_7895.JPG

img_7922.JPG

img_8072.JPG

img_8094.JPG

img_8176.JPG

img_8182.JPG

img_8220.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr908640994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentek

süti beállítások módosítása