Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

Élet páraelszívó nélkül

2017. június 17. Klein Kinga

Mostanában több olyan esetbe is belefutottam, hogy vagy az ügyfél nem akart páraelszívót vagy a körülmények miatt döntöttünk úgy inkább mellőzzük. Úgy gondoltam, erről érdemes beszélni kicsit.

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_14.jpg

Egy konyhabútor tervezésekor annyi szempontot kell figyelembe venni, hogy nem csoda, ha ezek néha ellentétes megoldásokat kívánnak meg és ilyenkor bizony el kell engedni egyiket a másikkal szemben. Az elszívó alapvetően nagyon hasznos gép. Eredetileg a főzéskor keletkező pára elszívására szolgál, ezzel együtt a szagokat is csökkenti, de csak részben. Azért húztam alá, hogy részben, mert nem ez az elsődleges feladata, ne várjuk, hogy akár a legjobb minőségű szerkezet is teljesen eltünteti a szagokat lakásból. Használata viszont jó hatással van a magára konyhabútorra is. Akik saját kezűleg szoktak takarítani ismerik azt a ragacsos réteget, ami a bútorokra rakódik konyhában hosszas használat után. Ez nagy részben csökkenthető a páraelszívó használatával. Mindezek ellenére igazából nem tragédia, ha nem szereljük föl ezzel a konyhagéppel bútorunkat. Aki keveset főz, szinte észre sem veszi a hiányát. Néha a stílus miatt sem előnyös, de sok probléma van a kivezetéssel is. Ne hagyjátok figyelmen kívül azt, hogy hol és milyen úton lehet kivezetni a levegőt. Ha nagyon hosszú úton kellene, akkor kérjetek javaslatot egy légtechnikai szakembertől, mert így a költségeket is csökkenthetitek és gép hatékonysága megmarad. Lehet, hogy egy külső motort kell beiktatni. A konkrét helyzet ismeretében a ő tud majd javaslatot tenni.

Ha más nincs, még mindig itt van tehát, hogy egyáltalán nem szerelünk be elszívót. Design oldaláról még előnyt is kovácsolhatunk ebből. Legtöbbször egyáltalán nincs felső szekrény és így fel sem tűnik a hiánya, máskor pedig szépen feltöltik nyitott polcokkal a főzőfelület fölött. Vigyázzatok arra, ha gázlapon főztök, ott legalább 70 cm-t hagyjatok a lap és a fölötte elhelyezett elemek vagy polcok között.

Ha tetszett a cikk, itt tudsz csatlakozni a blog Facebbok oldalához

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_10.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_11.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_12.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_13.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_15.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul.png

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_2.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_3.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_4.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_5.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_6.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_7.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_8.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul_9.jpg

konyhasziget_konyha_elszivo_nelkul.jpg

Képek: Pinterest, Vipp

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr5812602397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öreg38 2017.06.18. 15:05:31

Ha van ablak (mint a legtöbb bemutatott képen) akkor gong nélkül ekhagyható az elszívó. Azonban ablak nélküli konyhában a főzés mellékterméke, párája, illata, szaga az egész lakást betölti. Ezt bizony nem sokan kedvelik. Vagyis a cikk felületes és szinte semmitmondó

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2017.06.21. 08:58:32

@öreg38: Konyhában elvileg kötelező az ablak. Én ezt alapnak vettem.

Pocok1972 2022.09.02. 14:24:06

Kedves Kinga! Szeretném megkérdezni, hogy alulról a 4. fotón az a gyönyörű bordó tűzhely milyen márka lehet, mert sajnos hiába keresem. Köszönöm szépen.

Pocok1972 2022.09.03. 20:21:13

OK, megtaláltam. Ez egy brit konyha, és egy gyönyörű AGA cooker. Az ára... inkább hagyjuk.

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2022.09.06. 11:22:30

Igen, ezek a range cooker-ek magas árban vannak. Viszont gyönyörűek és sokféle funkcióval lehet őket rendelni, akár indukciós lappal is.

Kommentek

süti beállítások módosítása