Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

Ötletek kis konyhák berendezéséhez

2015. november 13. Klein Kinga

Nem lehet eleget írni erről a témáról. Nemrég keresett meg egy ügyfél, hogy segítsek berendezni egy kicsi, 220x140 cm-es panel konyhát és újra be kellett látnom, magamnak sem árt elismételni időnként a lényeges tudnivalókat.

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget.jpg

Képzeljetek el egy olyan helyiséget, amelyik egészen kicsi, zárt, de minden olyan konyhai funkciót el kellene látnia, amely egy átlag háztartásban adódik. Ha a konyhabútort már beszereltük olyan kicsi lesz, hogy éppen elfér benne 1-2 ember. Az elemek elhelyezését megpróbáljuk először olyan sorrendben megoldani, ahogy az a "konyhatervezés nagykönyvében" van írva, ezt hívják technológiai sorrendnek:

 1. tárolóhely (hűtő), 2. előkészítő felület, 3. vízvétel-mosogatás, 4. megint egy munkafelület, 5. sütő-főzőlap, 6. munkafelület tálaláshoz.

Hát ez elemenként minimum 60 cm kellene legyen: vagyis 3 m. Ha lenne is ennyi helyünk, biztosan valami miatt nem tudnánk követni ezt a rendet, ezért néha "szabálytalankodunk" egy kicsit.

- Nem minden elemet itt helyezünk el. Nagyon fontos, hogy eldöntsük magunkban, melyik számunkra a legfontosabb elem a konyhánkban, mi az, amit semmiképpen sem szeretnénk máshol elhelyezni. Ugyanis egy hasonlóan kis helyiség berendezése közben, mint láthatjuk, ez óhatatlanul elő fog fordulni. Legtöbbször  a hűtőt szoktuk az előszobába száműzni, de egy tárolóhelyet is lehet. Sütőt, mosogatót értelemszerűen nem szokás, de ki tudja, mit hoz az élet? 

- Nem követjük pontosan a technológiai sorrendet. Az is segít a helyzeten, hogy kicsit közelebb szervezzük egymás mellé a mosogatót és a főzőlapot, ezzel a másik részen egy kicsivel több egybefüggő munkafelületet nyerünk.

- Válasszunk kisebb gépeket. Pult alá építhető hűtő, 2 zónás főzőlap, 45 cm magas sütő, mini mosogatógép stb.

- A mosogató csöpögtető nélküli legyen. A legkisebbek már 40 cm-es bútorelembe beleférnek. Beépíthetjük a csöpögtetőt egy felső szekrénybe. (Figyelem, ilyenkor ennek az elemnek nem kell fenéklapot készíteni! A lényege, hogy szellőzzön és a beépíthető csöpögtető úgyis tartalmaz egy tálcát, ami felfogja a lecsöpögő vizet.) A kvarckő, gránit, márvány vagy ásványi anyagú munkalapba pedig marassunk csöpögtető vájatokat. Ha elraktuk az edényt ugyanúgy lehet használni munkafelületként ezt a részt is.

Jó ötlet még: 

- A világos színű konyhabútor és falak tágítják a teret. Lehet persze sötét színű is, ha van sok természetes fény és ügyesen bánunk a világítással. Hosszúkás helyiségek végében például kifejezetten jót tesz egy sötétebb tónusú fal, a többi maradhat világosan; ez csökkenti a "szűk folyosó" érzetet

- Kis méretű ajtók nem foglalják el a helyet. Ha kinyitjuk egy szekrény ajtaját, nem kell kerülgetni, ha inkább keskeny formájú ajtókat használunk. 

- Felső szekrények nélkül tágasabb. Ha nincs feltétlenül szükségünk a tárolás miatt felső elemekre, kellemesebb érzetet biztosít, ha csak polcokat helyezünk a falakra, esetleg képeket, dekorációt. 

 - Jól elhelyezett világítással tovább növelhetjük az előnyöket.

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_9.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_8.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_7.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_6.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_5.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_15.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_16.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_1.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_10.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_11.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_12.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_13.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_14.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_4.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_3.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_2.jpg

otletek_kis_konyhahoz-_konyhasziget_17.jpg

Képek forrása: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr218075896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentek

süti beállítások módosítása