Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

Mire figyelj új építésű lakásod konyhájának tervezésekor?

2018. július 07. Klein Kinga

Az utóbbi időben sok új építésű lakásba terveztem konyhabútort és ez csak megerősített korábbi véleményemben arról, hogy mikor is érdemes lakberendezésben jártas szakemberhez fordulni egy ingatlan vétele kapcsán: mindig.  Akár új építésű, akár régebbi, akár házról, akár lakásról van szó rengeteg problémát, bosszúságot megelőzhetne a leendő tulajdonos, ha lakberendezőhöz fordulna, mielőtt lakást vásárol.

konyhasziget_egyedi_konyhatervezes_viamintinterieurnl.jpg

Igen, az új építésűnél is számos meglepetés érhet, ha nem vagy szakember. A lakás még csak papíron létezik, vajon eszedbe jut-e, hogy mit nézz rajta, látod-e azt, amit kellene? Ha úgy érzed elkel a segítség, íme néhány ötlet.

Melyek a legfontosabb tisztáznivaló kérdések egy alaprajz kapcsán lakberendezés szempontjából?

- A lakás elosztása, területe megfele-e életvitelednek? Ha kiadásra szánod akkor is kérdés, kinek, hány embernek lehet kiadni a szóban forgó lakást? Tetőtér esetén különösen ajánlott, hogy értő szem nézze meg az alaprajzot, aki jobban el tudja képzelni mit jelent a hasznos alapterület - ahol a belmagasság legalább 190 cm -, és hogyan lehet kihasználni az alacsony magasságú területeket. Egy normál ingatlan esetében is érdemes megnézni, hogy mire elég a belmagasság, illetve milyen a különböző helyiségek egymáshoz kapcsolódása?

- Egy a témával foglalkozó tervező sok mindent lát az alaprajzon, amit te nem. Elég széles-e az előszoba? Van-e elég hely szekrényeknek, gardróboknak a lakásban? Milyen és mekkora helyen van a konyha és a fürdőszoba? Ez két kritikus pont, mert nagyon sok feltételnek kell stimmelnie, hogy minden rendben legyen számodra, a szakmai, technológiai kívánalmaktól a te saját esztétikai elképzeléseidig. Mi fér el valóban a hálószobában?

konyhasziget_egyedi_konyhatervezes_viacarrebianhomecom.jpg

 És most nézzük a konyhát közelebbről

- Az egyik legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy az alaprajzon berajzolt sablon konyha, étkező, vagy nappali nem a te igényeidre tervezett, sőt sokszor konyhatervezés szempontjából sem helyes. Mindenféleképpen át kell gondolni elemről-elemre, hogy mi fér el ott, ahova be van rajzolva és az jó lesz-e neked?

- Mekkora a rendelkezésre álló hely és ez megfelel-e a te életmódodnak? Ha túl kicsi vagy túl nagy a konyha, különösen jó szolgálatot tehet a konyhatervező. Egy térben szeretnéd a nappalival vagy sem? Hogyan megoldható, ha nem úgy van - hova húzzuk a falat, hogyan változtatssuk az ajtók nyitásirányát, hogy segítse a konyha ergonomikus kialakítását? 

- Vannak-e előtétfalak, kiálló pillérek a konyhában, amelyek megnehezítik a beépített bútorelemek kialakítását. Ha lehet, válassz másik lakást, ha ilyen nehezítő tényezők vannak a tervben. 

- Lehet-e még változtatni a kiállások elhelyezkedésén - vízvezeték, elektromos kiállások, elszívó kivezetése? Az a legjobb, ha ez még lehetséges, mert ilyenkor sokkal szabadabban lehet tervezni.  Ha igen, mennyibe fog ez neked kerülni? Ha nem, a szakember ebben az esetben is sokat segíthet.

- Hány dugalj jár a lakással és mennyit kell fizetni, ha többet, vagy másképp szeretnéd ezeket elhelyezni?

konyhasziget_egyedi_konyhatervezes.jpg

- Megoldható-e az elszívó esztétikus kivezetése? Meg kell nézni, hogy hogyan helyezhető el úgy a bútorsor, hogy a lehető legrövidebb úton vezessük ki az elszívót. Ez a módja annak, hogy a gépet a leghatékonyabban, legcsendesebben tudjuk működtetni. 

- Milyen elektromos teljesítményigény jár a lakáshoz és ez megfelel-e a te szükségleteidnek? Például, ha indukciós főzőlapot szeretnél majd használni egy áramkörön a mosogatógéppel, és a mikróval azt sokszor csak a 3 fázis bekötésével lehet megoldani. (Ezt konkrétan meg kell nézni és saját villanyszerelőtől tanácsot kérni.) Van-e erre lehetőség és pénzbe kerül-e, ha alapból ez nem jár? Azt gondolnád, hogy ezekre mind gondolnak a beruházók, kivitelezők, lehet, de nem a te speciális igényeidre szabják a lehetőségeket. 

 - Milyen fajtájú, minőségű burkolatokat lehet választani? Amennyiben a konyha, étkező és a nappali egy légtérben van, szeretnénk-e kétféle burkolatot? Hol legyen akkor a burkolatváltás? Ne az építészeti terven szereplő vonalhoz kelljen igazítani a konyhát, hanem már kész konyhatervvel menj a műszaki egyeztetésre! Vagy vidd magaddal a lakberendeződet. :) A fali burkolatra ugyanez vonatkozik. Minél előbb megvan a konyhaterv, annál előbb kiderülnek a döntési sarokpontok, melyeket ha időben vagy, mindig könnyebb rendezni, mint ha már nincsen választási lehetőséged. 

Lehet, hogy ezen szempontok némelyike elhanyagolható apróságnak tűnik lakásvásárláskor, de ha majd konyhatervezésnél nem tudsz beépíthető mikrót elhelyezni mert nincs lehetőség a dugalj kialakításra, vagy azért kell megváltoztatni a legoptimálisabb elemsorrendet, mert egy pillér van a fal közepén, vagy emiatt nem lehet vasalat a sarokelemben, akkor már érthetőbb a fontosságuk, ugye? 

Mindezekkel a kérdésekkel engem is megkereshetsz, ha úgy gondolod, hogy szükséged van rá: konyhabutortrend@gmail.com.

 Ha tetszett a cikk és csatlakozni szeretnél a blog Facebook oldalához,  itt megteheted.

Képek forrása: Pinterest, Mint, Carrebianhome

konyhasziget_egyedi_konyhatervezes_viacarrebianhomecom_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr1113954214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demokrata Hungarofil 2018.07.09. 08:37:48

Az egylégterű konyha-nappali esztétikailag vonzó, de van két súlyos hátránya: 1. A konyhabűz, a pucolás, főzés, sütés elszívhatatlan bűze kitölti az egész nappalit. 2. Az elszívás zaja, amennyiben a konyhában ill. a konyhafalban van az elszívómotor, kiűzi a többieket a nappaliból. - Nyíló vagy toló üvegajtóval ezek a hátrányok jelentősen csökkenthetők. - Az elszívó motorjának a legjobb helye épületen kívül van, pld. a lapostetőn...

Demokrata Hungarofil 2018.07.09. 08:46:34

A boltokban kapható típus elszívók egyrészt alul-méretezettek, (kb. harmada a kapacitásuk a szükségesnek), másrészt annyira zajosak, hogy a háziasszony inkább a konyhabűzben fulladozik, mintsem, hogy bekapcsolja...Ha valóban szagmentesíteni akarjuk konyhánkat, legalább 200-250 mm átmérőjű csövön kell elszívnunk és megfelelően méretezett nyíláson kell a levegőt pótolnunk. - Ez épületgépész tervezői feladat. - Hozzátenném még, hogy a "sziget" pult elszívása háromszor (!) nagyobb kapacitást igényel, mint a fal melletti...

Demokrata Hungarofil 2018.07.09. 08:52:42

Az egymedencés mosogató csak a konyhastúdióban felel meg, ahol nem főznek...A nagy, két medencések jobbak, de a legjobb, a kétmedencényi egymedencés, amiben már egy halat is meg lehet pucolni anélkül, hogy az egész konyhát beterítenénk pikkellyel...A szúdió reklám felvételein sohasem látjuk a mosogató mellett a szükséges eszközöket, szereket: mosogatószert, szivacsot, drótszivacsot, törlőkendőt, stb...Ezekre is gondolni kell.

Demokrata Hungarofil 2018.07.09. 08:59:35

Előnyös, ha a mosogató előtt közvetlenül ablaksáv van és fölötte nincsen szekrény. Az ablak parapetje legyen azonos a pultéval. - A mosogató alatt vagy mellette rengeteg hely kell a külön gyűjtött szemét féléknek! - A konyhai munkák jó részét ülve kényelmes végezni, de erre a 90-95 cm magas pultok alkalmatlanok, ahogy a divatos bárszékeken sem lehet kényelmesen étkezni...

Demokrata Hungarofil 2018.07.09. 09:04:23

Felejtsük el a gázt! Tökéletes elektromos tűzhelyek kaphatók. Pld. az indukciós tűzhelynél nincs gyorsabb! - A gáz egyrészt veszélyes, mert rengeteg balesetet, tragédiát okoz, különösen öregeknél, másrészt pedig falon kívül kell vezetni a csöveit, ami lerombolja az esztétikát és ezenkívül bonyolult, költséges terveztetési, engedélyeztetési eljárást igényel.

Demokrata Hungarofil 2018.07.09. 09:13:45

A konyha pultok fölötti falrészek tisztítható burkolatot követelnek. A lakás konyhájának vidámnak, hangulatosnak kell lennie, ezért az ipari színeket, burkolatokat mellőzzük, ahogyan a falra akasztott kés, stb. kollekciókat is! Az elektromos dugaljakat a pultokban rejtve, vagy a pult fölötti szekrény aljába süllyesztve helyezzük el. - A falburkolat színes, képzőművészeti alkotás is lehet, ezért ne lyuggassuk ki dugaljakkal, akasztókkal, stb.! - Ha egy sötét decemberi hajnalon kimegyünk reggelit csinálni a konyhába, megjöjjön az életkedvünk!

Mancilla Pectoralis 2018.07.09. 11:06:15

Maradjunk annyiban,hogy amikor a mi kis házunk épült úgy kellett könyörögni,hogy legyen derékszög a falban,mert nem tudjuk a beépített konyhabútort betenni.(azon az egy falon végül sikerült teljesíteni ezt a nagy kérést). Itt kezdődik minden, a többi csak utána jön.Azért megnézném,hogy ki megy egy 5nm-es konyha megtervezéséért lakberendezőhöz.Mert a többségnek azért nem 20nm-es konyhája van,konyhaszigettel és társaival.

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2018.07.09. 13:21:44

@Demokrata Hungarofil: Köszönjük a jótanácsokat, de ne felejtsük el, hogy más ember pedig más dolgokat tart fontosnak. Igenis van például, aki csak egy medencés mosogatót szeretne, vagy esküszik a gáz főzőlapra és még sorolhatnám. Ezek szakmailag kiszolgálható dolgok egy konyhatervező részéről és nincs ok rá, hogy ráerőltessem az akaratomat az ügyfélre.

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2018.07.09. 13:23:54

@Mancilla Pectoralis: Vannak ilyenek, képzeld és teljesen normális emberek. A kicsi konyhánál kifejezetten sokat tud segíteni a lakberendező, mert előre átgondol olyan dolgokat, ami az ügyfélnek esetleg eszébe sem jut.

báró Csekonics 2018.07.09. 14:55:28

@Klein Kinga: pontosan.
A mosogatós témához még: erre való a mosogatógép és akkor máris nem annyira fontos igény a medence méretű mosogató, ami tök jó, csak amikor épp nincs rá szükség (vagy nem akkorára) akkor felesleges helypazarlás.

_B_ 2018.07.09. 16:05:56

@báró Csekonics: Pont hogy a nagy egymedencésre van szükség a mosogatógép mellett IS.
A nagy lábosokat, meg a 2-3 nagytepsit pont nem fogod mosogatógépbe rakni.
És egy négyszögletes nagymedencés mosogató igazából max 10 cm-rel vesz el töbet a pultból, mint a használhatatlanul kicsi.

Demokrata Hungarofil 2018.07.09. 20:01:56

Kedves Kinga! Természetes, hogy a megrendelő a király, tehát mindent meg tudunk csinálni, amit akar, de azért megkínáljuk a több évtizedes szakmai tapasztalatunkkal is, hátha intelligens és harap rá. A legtöbb kényelmes, magas színvonalú lakástervezést az amerikaiak produkálják, akik már vagy másfél-két évszázada gazdagabbak a világ többi részénél - százmilliós tömegekben... Családi házaknál a konyhával egy légtérben a reggeliző van, a hétköznapi étkező, mely sokszor kiugrik az épületből, hogy jobb legyen a kilátása. A nagy, vendég étkező külön helyiség, mely a konyhából nyílik. A nappali még véletlenül sincs egy légtérben a konyhával a fent említett praktikus okok miatt. - A nálunk vagy 35-40 éve divatba jött egyterű megoldások ott csak a garzon lakásokban, szegények lakásaiban fordul elő - mi azt vettük át, mint luxust....

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2018.07.09. 22:53:18

@Demokrata Hungarofil: Értem, de miért nekem írod ezeket? Én lakberendező vagyok, nem építész és leggyakrabban akkor találkozom egy konyhával, amikor már a kiállásokon sem lehet változtatni, nemhogy a falakon. Ezért javaslom, hogy minél előbb forduljon tervezőhöz az, aki fontolgatja ezt. Optimálisabb és olcsóbb lesz így a konyha kialakítása - mindenkinek a saját elképzelése szerint.

2018.07.10. 13:37:49

Egy panellakásba költözés számos olyan feszültségtől mentesíti az embert, amit az egylégterű konyha-nappali kombó nyújtani tud.

Kommentek

süti beállítások módosítása