Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

A réz az új szexi

2016. december 04. Klein Kinga

"A rézcső, ami vizet hozza zöld-rozsdás lesz egyszer..." - énekli Kardos-Horváth Janó a Kaukázusból. A réz csodálatos fém. Önmagában alkalmazva, ötvözés nélküli gyönyörű hajnalpír színe leheletnyi finomságot csempész minden enteriőrbe. Szereti a klasszikus stílus és a modern is boldogan fedezte föl magának.

konyhasziget_rez_a_konyhaban.jpg

A konyhában már ősidők óta használatos, most pedig egyre trendibb. Egy olyan tér, amelyben ezt az elemet használjuk, már nem csak az alternatív vonal szerint divatos, egyre közelebb kerül a fősodorhoz is. Széles felhasználhatósága szerint továbbra is nagy jövő vár rá nem csak a konyhában. Hagyományosan készülnek belőle edények, evőeszközök, lámpák, mosogatótálcák és csaptelepek is. Mai korban való alkalmazása inkább az újabb technológiák, illetve a modern formatervezés miatt lehet kicsit más. És ne feledjük: a DIY, vagyis a "Csináld magad!" korszak virágkorát éljük, mindenki, aki egy kicsit is érdeklődik a saját készítésű tárgyak iránt, ha máskor nem, hát Karácsony táján belekezd valami alkotásba. A rézcső például hálás alapanyag polctartók, bútorlábak készítéséhez is, jól illik az ipari designhoz és a manapság szintén népszerű steampunkhoz. Mindezeken kívül a rézlemez alkalmazható konyhai munkalapnak, hátfal takarásnak, és jópofa bútorfogantyúkat is találhatunk ebből az anyagból. Sőt, az olasz prémium kategóriás bútorgyártók például a Boffi vagy az Arclinea már réz vagy rézhatású bútorajtókat is elkezdtek gyártani. Bátran lehet tehát használni! Különös, a kézművesség és az arisztokratikus elegancia közti hangulata, kifinomultabbá, különlegesebbé tehet bármilyen teret.

konyhasziget_rez_a_konyhaban_11.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_12.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_13.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_14.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_15.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_16.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_17.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_10.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_18.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_19.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_23.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_2.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_20.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_21.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_3.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_4.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_5.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_7.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_9.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_6.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_24.jpg

konyhasziget_rez_a_konyhaban_8_1.jpg

Képek forrása: Sustainaible Kitchens, No Shrinking Violet, Williams-Sonoma, HGTV, Flooring Supply Shop, Sinkology, Art of Rain, Boffi, Arclinea

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr3312021623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2016.12.05. 09:00:31

A réz addig jó amíg nem használod, illetve a fenti beállított ételfotózáshoz. Lámpaként tényleg szép, de konyhai eszközként macerás.

Az a kókány falicsap hogy került a válogatásba?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2016.12.05. 21:02:50

Pálinkafőzéshez ideális.
Azt nem tudom, hogy melyik áll ellen jobban a korróziónak: a sárgaréz vagy a vörösréz.

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2016.12.06. 16:28:58

@Medgar: Igen, főleg a régi tárgyak macerásak, de aki szereti a patinás dolgokat, szívesen bevállalja ezt. Az új edényeket általában már olyan belső béleléssel készítik, hogy könnyebb legyen tisztítani.
A falicsap meglepő módon azért került a válogatásba, mert: rézből van :)

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2016.12.06. 16:30:50

@Kara kán: Ezt sajnos én sem tudom. Azt viszont igen, hogy a vörösréz a tiszta elem, a sárgaréz pedig a réz és a cink ötvözete.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2016.12.06. 22:18:22

@Klein Kinga:
Utánanéztem, de magamtól is rájöhettem volna.
A cink másik neve horgany, és mire használják a horganyt? Horganyzásra. Pl. vas (pléh) esőcsatornákat, ereszeket horganyoznak, hogy megakadályozzák a... rozsdásodást.
Tehát a cink biztosan javítja a rézötvözet korrózióállóságát.
Amúgy a vörösréz (tiszta réz) „Vegyületei mérgezőek, de nyomelemként, egyes enzimek működéséhez alapvető fontosságú”.
Másrészt, a sárgaréz ennyire nem veszélyes, sőt, baktériumölő tulajdonságai vannak. Tehát kifejezetten jó, ha a kilincsek, csaptelepek stb. sárgarézből készülnek, de evőedénynek nem használnám, mert sok réz megevése nem egészséges. Ugyanaz a helyzet, mint az alumíniummal: szuper meg minden, de nem szabad megenni. Evőedénynek nem jó.

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2016.12.06. 22:31:04

@Kara kán: Szuper, kösz a plusz infókat! Nagyon érdekes dolgok ezek.

Kommentek