Magazinblog a konyhabútorok világáról és a konyhatervezésről

Ti kérdeztétek - Létezik fa-fa kombináció kavalkád nélkül?

2017. december 11. Klein Kinga

Létezik fa-fa kombináció kavalkád nélkül? - kérdezte ügyfelem egy hosszúra nyúlt konyhatervezési tanácsadás során. Sokszor felmerül a kérdés, hogyan lehet a különböző funkciót betöltő, többféle helyről származó fa felületeket összeegyeztetni. Ne aggódjatok, nem reménytelen.

konyhasziget_fakonyhak_scavolini_favilla.jpg

Itt aztán igazán igazán érvényes a tanács, hogy ki kell próbálni, meg kell nézni egymás mellett a két, vagy három fa- vagy fahatású anyagot. Nem véletlen, hogy a lakberendezők sokszor mintákkal felmálházva járják az üzleteket, hogy megnézzék, bizonyos felületek egymás mellé téve milyen hatást keltenek.

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy belsőépítész, vagy lakberendező szakember álmodja meg lakóhelyünket, akkor bízzunk bennük. Valószínű, hogy ízléses, amit ajánlanak, mi csak abból a szempontból vizsgáljuk meg a dolgot, valóban nekünk való-e, szeretnénk-e nézegetni otthonunkban éveken keresztül a szóban forgó színeket. Sokszor látható, hogy a szakemberek az egész házban végigvisznek egyfajta fafurnért,  a harmonikus összhatás kedvéért. Ez rendkívül esztétikus, általában modern és rendezett hatást kelt, de teljes körű tervezés szükséges hozzá.

Nehéz ezt utánozni úgy, hogy nincs tervezőnk,  nem látjuk egyben a teljes házat,  vagy lakást. Ebben az esetben lépésről-lépésre kell haladni. Érdemes a legnagyobb területű felületekkel kezdeni a kiválasztást, mint például a falak színe, a padlóburkolat mintázata. Ezek lesznek az enteriőr hangulatára legnagyobb hatással, ezért mindenképpen olyan anyagokat válasszunk, amelyeket kedvelünk, kellemes érzéseket keltenek bennünk. Ha egy felületet már eldöntöttünk, ahhoz nézzük hozzá a következőt, ami kevesebb mennyiségben jelenik meg és így tovább, szép sorban minden színnel, anyaggal, egészen a kis kiegészítőkig, dekorációs tárgyakig. Ha ide-oda kapkodunk, esetleg megnöveljük a magunkban lévő bizonytalanságot. 

Nagy vonalakban nézve két lehetőségünk van. Vagy egymástól elütő, színben, mintázatban különböző fafelületeket rakunk egymás mellé, vagy éppen ellenkezőleg, legyenek hasonlóak egymáshoz a felhasználandó anyagok. Vannak olyan gyártók, ahol igyekeznek ezeket a matériákat olyan mértékben összehangolni, hogy termékeikből egy egész lakást berendezhetünk hasonló színekkel. Arra nagyon kell viszont vigyázni, hogy ugyanannak a fának a  természetes - fafurnér -, és mű - laminált vagy kerámia - változatát óvatosan párosítsuk. Hacsak nem rendelkezünk kiváló ízléssel, ezt hagyjuk inkább szakemberre, kérjünk tanácsot szaküzletben. Ha például az egyik fafajtánk erősen kontrasztos, élénk rajzolatú, sokféle színű, akkor igyekezzünk a másikat homogénebbre választani és a nagyon mintás felületekkel is óvatosan bánjunk.

Szép összhatást lehet elérni például két felülettel, ha a felhasznált fafajta azonos, de a színük eltérő, vagy egy melegebb és egy hidegebb hatású felülettel. Ennek a kétféle megoldásnak a bemutatására készítettem is két képet a Varenna anyagainak felhasználásával, de a további képeken is sok jó ötletet találhattok. Bármilyen kérdésetek van a témában, szívesen segítek.

Ha tetszett a cikk és csatlakozni szeretnél a blog Facebook oldalához, hogy naponta inspirálódj, itt megteheted.

konyhasziget_tolgy.png

konyhasziget_dio.png

 

konyhasziget_fakonyhak_20.jpg

konyhasziget_fakonyhak_21.jpg

konyhasziget_fakonyhak_22.jpg

konyhasziget_fakonyhak_23.jpg

konyhasziget_fakonyhak_24.jpg

konyhasziget_fakonyhak_25.jpg

konyhasziget_fakonyhak_marchi_brera.jpg

konyhasziget_fakonyhak_lassco-reclaimed-parquet-wood-flooring-beautiful-kitchens-housetohome_co_uk.jpg

konyhasziget_fakonyhak_gdarredamenti.jpg

konyhasziget_fakonyhak_country-chic-kitchen-valenzuela-by-marchi-cucine.jpg

konyhasziget_fakonyhak_27.jpg

konyhasziget_fakonyhak_26.jpg

 

konyhasziget_fakonyhak_varenna.jpg

konyhasziget_fakonyhak_varenna_2.jpg

konyhasziget_fakonyhak.jpeg

konyhasziget_fakonyhak.jpg

konyhasziget_fakonyhak_10.jpg

konyhasziget_fakonyhak_11.jpg

konyhasziget_fakonyhak_12.jpg

konyhasziget_fakonyhak_13.jpg

konyhasziget_fakonyhak_14.jpg

konyhasziget_fakonyhak_15.jpg

konyhasziget_fakonyhak_16.jpg

konyhasziget_fakonyhak_17.jpg

konyhasziget_fakonyhak_18.jpg

konyhasziget_fakonyhak_19.jpg

konyhasziget_fakonyhak_2.jpg

konyhasziget_fakonyhak_3.jpg

konyhasziget_fakonyhak_4.jpg

konyhasziget_fakonyhak_5.jpg

konyhasziget_fakonyhak_6.jpg

konyhasziget_fakonyhak_7.jpg

konyhasziget_fakonyhak_8.jpg

konyhasziget_fakonyhak_9.jpg

konyhasziget_fakonyhak_varenna_phoenix.jpg

Képek forrása: Varenna, Pinterest, Marchi Cucine

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabutortrend.blog.hu/api/trackback/id/tr5313414931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentek

süti beállítások módosítása