A blog életében először szakmai gondolataim nyomtatásban is megjelentek. Felkértek, hogy a Blikk Nők Otthon&Kert szeptemberi számába írjak tippeket a konyhai tárolásról. Ha nem tudtátok volna megvenni a lapot, most ezeket a tanácsokat megosztom veletek is.
Úgy gondolom, hogy kis pénzből is lehet stílusos és praktikus konyhát létrehozni, de ha van rá keret, kövessük a legmodernebb innovációkat, nagy mértékben emelik otthonunk komfort fokozatát. Bátorítok mindenkit, hogy ne féljen kifejezni egyéni stílusát saját otthonában. És akkor íme a tárolási ötletek képekkel bővítve.
- Új bútor vásárlása esetén gondolkodjunk előre! A tervezéskor induljunk ki már kialakult szokásainkból, meglévő helyigényünkből és ehhez viszonyítsuk az új kialakítást.
- A kulcsszó: rendszerezés! Sokkal több minden elfér, ha az egyfajta használati eszközöket egy helyen tartjuk.
- Már egy 30 cm széles magas tároló elemet is érdemes betervezni, ha van rá hely, mert sok helyet szabadít fel a pult alatti szekrényekből.
- A fiókokba mindig használjunk evőeszköztartókat, fiókrendszerezőket, vagy egyéb ügyes dobozokat, mobil belső polcokat, ezekkel saját igényeinkre szabhatjuk a belső tereket.
- Legyen megszokott helye mindennek! Ha konyha stílusa engedi, tartsuk eszközeinket különféle dekoratív dobozokban, színes üveg vagy kerámia kaspókban. A mostanában szokásos „Csináld magad” trend szerint akár saját magunk is készíthetünk tárolókat, amelyekkel személyesebbé tehetjük az enteriőrt.
- Ne tegyük sarokelembe a mosogatótálcát, inkább amennyire csak lehet, csökkentsük az elem méretét, hiszen itt sosem tárolunk edényeket, konyhai eszközöket, ezért a sok hely ebben az esetben felesleges pocsékolás. Kihasználhatjuk viszont ezt a teret egy beépített szemetes számára.
- A legkisebb befoglaló szélességű elem, ami még jól kezelhető a 15 cm-es. Ide kérhetünk palacktartó- vagy konyharuha tartó vasalatot, de a legolcsóbb, ha egyszerűen meghagyjuk polcosnak, így nagyszerű tárolót nyerünk a mindig útban lévő tálcáknak, vágódeszkáknak.
- Amennyire pénztárcánk engedi, mindig alkalmazzunk kihúzható és a sarokból kiforduló kiforduló vasalatokat, melyek könnyen elérhetővé teszik a tárolók belső pontjait is. Ezekről hamarosan egy részletesebb posztot is olvashattok majd.
- A felső szekrényekbe, ha magasabbak, mint a szokásos 72 cm, kérjünk 2 db polcot és plusz furatokat, hogy bármikor áttehessük azokat.
- Praktikus, ha követjük a konyhatervezés úgynevezett technológiai sorrendjét a szekrényeken belül is. A hűtő után a keverő-, és mosóedények, sziták kaphatnak helyet, majd a konkrétan a főzéshez szükséges lábosok, fazekak, és végül a sütő és főzőlap után a tálalóedények, tányérok. Az evőeszközök a legalkalmasabb helyen a mosogatógép közelében vannak.
- A belső rendszerezésben a nemzetközi trend szerint a konyhában dolgozót egyre magasabb minőségű és innovatívabb kiegészítők segítik. Az ajtókat elektromos segítséggel nyithatjuk, felsőszekrénybe az eddig csak a gardróbból ismert lifteket szerelhetünk, és a nemesebb anyagokból, tömörfából, Corianból, rozsdamentes acélból készült fiókrendszerezők, evőeszköztartók is igen elterjedtek. Ezekért a csodákért viszont már mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.
Képek forrása: Pinterest, Blanco, Kesseböhmer, Varenna Cucine, Blikk
Kommentek