Mostanában több olyan esetbe is belefutottam, hogy vagy az ügyfél nem akart páraelszívót vagy a körülmények miatt döntöttünk úgy inkább mellőzzük. Úgy gondoltam, erről érdemes beszélni kicsit.
Egy konyhabútor tervezésekor annyi szempontot kell figyelembe venni, hogy nem csoda, ha ezek néha ellentétes megoldásokat kívánnak meg és ilyenkor bizony el kell engedni egyiket a másikkal szemben. Az elszívó alapvetően nagyon hasznos gép. Eredetileg a főzéskor keletkező pára elszívására szolgál, ezzel együtt a szagokat is csökkenti, de csak részben. Azért húztam alá, hogy részben, mert nem ez az elsődleges feladata, ne várjuk, hogy akár a legjobb minőségű szerkezet is teljesen eltünteti a szagokat lakásból. Használata viszont jó hatással van a magára konyhabútorra is. Akik saját kezűleg szoktak takarítani ismerik azt a ragacsos réteget, ami a bútorokra rakódik konyhában hosszas használat után. Ez nagy részben csökkenthető a páraelszívó használatával. Mindezek ellenére igazából nem tragédia, ha nem szereljük föl ezzel a konyhagéppel bútorunkat. Aki keveset főz, szinte észre sem veszi a hiányát. Néha a stílus miatt sem előnyös, de sok probléma van a kivezetéssel is. Ne hagyjátok figyelmen kívül azt, hogy hol és milyen úton lehet kivezetni a levegőt. Ha nagyon hosszú úton kellene, akkor kérjetek javaslatot egy légtechnikai szakembertől, mert így a költségeket is csökkenthetitek és gép hatékonysága megmarad. Lehet, hogy egy külső motort kell beiktatni. A konkrét helyzet ismeretében a ő tud majd javaslatot tenni.
Ha más nincs, még mindig itt van tehát, hogy egyáltalán nem szerelünk be elszívót. Design oldaláról még előnyt is kovácsolhatunk ebből. Legtöbbször egyáltalán nincs felső szekrény és így fel sem tűnik a hiánya, máskor pedig szépen feltöltik nyitott polcokkal a főzőfelület fölött. Vigyázzatok arra, ha gázlapon főztök, ott legalább 70 cm-t hagyjatok a lap és a fölötte elhelyezett elemek vagy polcok között.
Ha tetszett a cikk, itt tudsz csatlakozni a blog Facebbok oldalához
Kommentek